woensdag 1 maart 2023

Een bokje van vorig jaar en een kievit!

De afgelopen anderhalve week was het gewoon weer meer van hetzelfde, zoals de hele winter. Het onderzoek naar bokjes ging gestaag door, dus regelmatig telde en ving ik bokjes. Zowel 's nachts als overdag. 's Nachts ving ik ook weer de nodige houtsnippen, met name in het Waalbos waar een nachtronde weer tientallen waarnemingen en ook enkele vangsten van deze fraaie steltloper opleverde. De leukste vangst deze afgelopen tijd was echter wel een bokje welke ik vorig jaar maart had geringd in de Zegenpolder. Dit exemplaar heb ik de hele winter nog niet eerder gevangen. Het lijkt er dus op dat deze vogel de Zegenpolder ook dit jaar weer als tussenstop gebruikt op de terugtrek naar het noorden!

Bokje uit maart 2022

Op 21 en 28 februari was ik nog weer bij de Devel om waterpiepers te vangen. Dat lukte zowaar beide avonden en in totaal kon ik vier waterpiepers van kleurringen voorzien. Dankzij deze succesvolle acties komt het aantal toch weer boven de 20 gekleurringde waterpiepers uit deze winter en lukt het wellicht nog om de 25 geringde exemplaren te halen. Toch wel een beetje het doel wat ik jaarlijks probeer te ringen. Ze blijven natuurlijk schitterend, alhoewel de aantallen slapende vogels niet heel hoog waren op de slaapplaats. Op een akker las ik bovendien nog een zevental geringde waterpiepers af, maar ook een oeverpieper bevond zich in de groep! Altijd leuk om deze typische kustvogel in het binnenland aan te treffen, kennelijk een exemplaar wat alweer op doortrek was naar het noorden. 

Slaapplaats Devel
Waterpieper R/BBN 

Afgelopen vrijdag en zaterdag was ik ook weer in de Hoeksche Waard te vinden. Niet per se voor de Siberische waterpieper, maar vooral ook in de hoop om een geringde waterpieper af te lezen. Dat lukte niet en ook de Siberische waterpieper kreeg ik niet in beeld. Een overtrekkende kraanvogel was nog wel een leuke troostprijs, die uiteindelijk ook nog boven IJsselmonde kon worden opgepikt. Altijd leuk! 

Dat de voorjaarstrek is begonnen wordt ook  overal wel weer duidelijk. De eerste paartje scholeksters lopen weer rond in de bebouwde kom en op de akkers zitten ook de eerste kieviten weer. Vanavond lukt het echter ook onverwachts om nog een kievit te vangen tijdens een nachtrondje. Wat een schitterende soort en toch ook wel weer heel anders dan de vele kuikens die ik ook dit jaar weer hoop te gaan ringen... Dat er nog maar vele mogen volgen! 


Kievit

Geen opmerkingen:

Een reactie posten