zaterdag 4 juni 2022

Weer kwartel en ochtendje Limburg

Deze week begon op maandag met een aantal nieuwe plantensoorten tijdens wat veldbezoeken in Zuid-Holland: vogelnestje, wit bosvogeltje, tengere distel en rode bremraap kon ik aan mijn plantenlijstje toevoegen. Mooie soorten! Bovendien werd ik nog verrast door een langsvliegende koereiger, altijd leuk! 

Vogelnestje

Tengere distel

In Rhoon kon ik deze week nog weer diverse kievitkuikens ringen, allemaal weer van de vervolglegsels, dus hopelijk hebben deze meer succes... Leuker waren echter weer kwartels, want woensdag waren er liefst minstens zeven aanwezig in het Waalbos. 's Avonds lukte het om één exemplaar van een ringetje te voorzien, wat een schitterende beesten! Ook gisterenavond waren er nog minstens drie aanwezig, maar ringen bleek helaas niet meer mogelijk. Al met al dus een heel goed jaar voor deze soort, waarom er opeens zoveel mannetjes op een relatief kleine plek zijn neergestreken is een raadsel. Het is dan ook waarschijnlijk dat de meeste op korte termijn weer door zullen trekken op zoek naar een vrouwtje. 

Kievitkuiken
Kwartel

Al een klein weekje zit er een withalsvliegenvanger op de Maasvlakte, en vanochtend besluit ik zomaar 's met Herman van den Brand weer die kant op te gaan. Een leuke soort natuurlijk en bovendien ook te combineren met andere leuke dingen in Limburg. Als we rond half negen aankomen op de plek in Eys horen we hem al van afstand zingen, en niet veel later laat hij zich ook mooi bekijken als hij regelmatig een holte bezoekt. Leuk! 

Withalsvliegenvanger

Een bezoek aan een broedlocatie van bijeneter levert na een even wachten inderdaad een tweetal van deze kleurige vogels op. Altijd weer mooi om deze soort te zien, wat voor mij toch alweer even geleden was. Helaas is het wel op afstand, maar een tweetal wespendieven, zomertortel en geelgors maken het plaatje toch wel af. Leuk ochtendje Limburg dus! 

Geelgors

Bijeneter en zomertortel

Bijeneters

Geen opmerkingen:

Een reactie posten