zaterdag 25 juni 2022

Van geoorde fuut tot vliegend hert

Na de drukke dinsdag ontdekte ik woensdagavond tijdens een kort rondje door het Waalbos een paartje geoorde futen. Op die plek zaten dit jaar al eerder geoorde futen, wat op IJsselmonde toch een lastige soort blijft die net aan jaarlijks wordt vastgesteld. Altijd leuk! 

Geoorde futen

Gisteren vond ik tijdens het kievitenwerk in de Zegenpolder nog een voerend mannetje Engelse kwikstaart. Een soort die wel jaarlijks wordt vastgesteld en waarvan de laatste jaren bovendien ook wel jaarlijks sprake is van een broedgeval. De laatste jaren was dat het geval tussen de paartjes in het Buijtenland van Rhoon of in de Crezéepolder, en nu dus ook weer in de Zegenpolder. Leuk!


Engelse kwikstaart

Qua kieviten valt het helaas tegen en nadat vrijwel alle eerste legsels mislukt zijn, is dat ook het geval met de vervolglegsels. Uiteindelijk kan ik deze ochtend nog drie jongen kleurringen, waaronder een exemplaar van twee weken die de kritische periode duidelijk achter de rug heeft. Hopelijk gaat die het dan nog redden... 

Kievitskuiken GPO8

Aangezien ik ondertussen ook (kleur)ringen voor visdieven had ontvangen, stond in de middag het ringen van de kolonie op de Sophiapolder op het programma. Met ruim voldoende ringen en de nodige hulp voer ik dus weer over, en uiteindelijk konden we 26 (meest grote kuikens) van ringetjes voorzien. Een mooie score! We worden nog overvallen door een bui, maar kunnen de kuikens gelukkig even later weer droog loslaten. Ook een bijna vliegvlugge kluut kunnen we nog versieren met een setje kleurringen, wat het weer tot een succesvolle ringactie maakte! 


Visdief Z-2N3

Kluut WLBA

Vandaag liep ik ten slotte met een groepje oud-studenten over de Noord-Veluwe, wat o.a. wespendieven, een zingende fluiter, bosparelmoervlinders, schitterende vliegende herten en ook nog een drol van een wolf opleverde. Schitterend! 


Vliegend hert

Geen opmerkingen:

Een reactie posten