vrijdag 31 juli 2020

Weinige vrije tijd, maar genoeg tijdens werk...

De laatste weken ben ik druk met het inventariseren van planten en andere werkgerelateerde bezigheden. In het weekend is het klussen geblazen, dus qua vogeltijd is het niet dik gezaaid. Wel kom ik tijdens het werk natuurlijk veel tegen, zoals regelmatig zeearend op de Dintelse gorzen en zowaar ook nog een visarend. Op de Beninger slikken lopen veel steltlopers en laten verrassend genoeg allicht ook dwergsterns zich zien. Erg vermakelijk! Ook verrassend waren twee kwartels die ik opstootte op een ruig grasland in Noord-Brabant, die zie je niet vaak!

In de Zegenpolder kom ik nog twee goudplevieren tegen, die je niet vaak aan de grond ziet op IJsselmonde, en kon ik nog wat late kieviten en één van de tureluurkuikens ringen. Een eerder geringde kievit was echter het haasje door een jonge slechtvalk.
Goudplevieren
Kievit
Tureluur
Slechtvalk
Verder kom ik natuurlijk ook nog de nodige leuke plantensoorten tegen tijdens de inventarisaties, zoals knopig doornzaad, stomp kweldergras, kwelderzegge, dwergbloem, zeeweegbree en engels slijkgras. Andere soorten kom ik weer 'op de route' tegen, zoals polei, witte munt, stijve windhalm en vertakt muizenoor. De plantenlijst groeit dus gestaag verder, zeker omdat ik vanmiddag met Arne van Wingerden nog een rondje door de Krimpenerwaard heb gemaakt en zo trilgraszegge, stomp vlotgras, moerasbasterdwederik, fluweelblad en schijnraket kon bijschrijven. 
Stomp kweldergras
Moshommel en zandhommel kom ik ook beide tegen op de Beninger slikken, zeldzame hommels die zeker niet wijd verspreid zijn in Nederland! Tijdens een avondje dat ik nog over de Sophiapolder keek, waar ik werd opgeschrikt door een oeverlopers die spikkels leek te hebben (of was het toch wat nattigheid omdat hij net gebadderd had?!, ik zal het nooit weten), kwamen massaal eendagsvliegen uit de Rietbaan: schoraas. Een zeldzame soort die door de verbeterde waterkwaliteit sinds 1991 weer uitsluipt langs de Nederlandse rivieren. Ook langs de Noord dus, een goed teken!!
Schoraas

Geen opmerkingen:

Een reactie posten