zaterdag 8 oktober 2016

Rustige vangst met exotische gast

Het was alweer even geleden, maar vanochtend ben ik weer vroeg present op de ringbaan in Meijendel met Rinse van de Vliet en Peter Spierenburg. Het is nog pikkedonker en tijdens het nettenopzetten zitten er nog wat bosuilen te roepen en vliegt er bijna een kerkuil in het net!

Hierna volgt een drukke ochtend, want we hebben twee keer een flinke excursie over de vloer en de vogels vliegen ook maar door... Uiteindelijk resulteert het wel in een mooie vangst, maar helaas zonder echte krentjes, zelfs geen bladkoning... Een exemplaar hielt zich overigens wel vlakbij de netten op, maar liet zich niet vangen.

Een napoleonwever was uiteindelijk misschien wel het hoogtepunt van de ochtend. Deze vogel uit Afrika wordt veel gehouden als kooivogel en daar zal de gevangen vogel van vanochtend ook ongetwijfeld zijn historie hebben.
Napoleonwever
Verder zijn het gewoon de normale soorten die in de hand natuurlijk ook gewoon leuk zijn. Met name de roodborsten doen het goed en we ringen uiteindelijk 77 exemplaren van deze soort, allemaal doortrekkers vanuit Scandinavië.
Roodborst
Een lichte tjiftjaf zorgt nog even voor wat opwinding, maar het blijkt helaas niet meer te zijn dan dat dus voor mijn eerste Siberische tjiftjaf in de hand moet ik nog even geduld hebben. 
Tjiftjaffen
Rietgorzen zijn ook altijd leuk en blijven in de hand fascinerende beestjes. Alleen al om die prachtige tekening op de tertails..
Rietgors
Voor de totalen zie hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten