zaterdag 22 oktober 2016

Een weekje in Tsjechië (15-22 oktober)

Van 15 tot 22 oktober zat ik voor mijn studie in het prachtige Sumava National Park, in het zuidwesten van Tsjechië. We bivakkeerden daar in het dorpje Modrava, midden in het natuurgebied met haar uitgestrekte bossen en mooie beekdalen. De hele week staat volgepland met excursies, maar we zijn zowat de hele week buiten dus de nodige tijd om te vogelen is er hopelijk ook. Wat leuke soorten zitten in het park, waarvan de belangrijkste met stip op 1 de auerhoen is. Verder nog hazelhoen, dwerguil, ruigpootuil, oeraluil, drieteenspecht en op enkele locaties witrugspecht en korhoen.

Zaterdag kom ik met de bus vanuit Praag naar het dorpje en onderweg zie ik mijn eerste leuke soort in de vorm van notenkrakers. In enkele dorpjes zie ik wat exemplaren in de toppen van sparren zitten, leuk! Een zeearend die in de verte cirkelt is ook nog leuk en verder worden de landschappen vanaf Praag steeds mooier. Van landbouw gaat het over in bosgebied met beekdalen, prachtig! Het weer is ook fantastisch dus als ik arriveer en m'n spullen heb gedropt ga ik snel maar wat zwerven door het dorpje en in de bossen.


Modrava
Sumava
Uitzicht uit m'n kamer
In het dorpje is het gelijk al goed toeven met een europese kanarie, wat groepjes goudvinken, grote lijsters, kramsvogels, een kleine barmsijs, kortsnavelboomkruipers, veel zwarte en kuifmezen en net buiten het dorpje een waterspreeuw in de beek. Qua insecten is het echter bijna leuker. Het is best warm weer en de eerste vlinder die ik zie is een rouwmantel. Gaaf! Nog nooit gezien.
Rouwmantel
Al snel blijken er ook flink wat leuke sprinkhanen te zingen, zodat ik ook aardig op de grond gefocust ben. Her en der zoemt een greppelsprinkhaan en even later vind ik een kleine groene sabelsprinkhaan en gouden sprinkhaan.
Kleine groene sabelsprinkhaan
In een open plekje in het bos zie en hoor ik vervolgens nog zoemertje, wekkertje, zompsprinkhaan en ene voor mij dan onbekende sprinkhaan, wat om de kleine goudsprinkhaan blijkt te gaan. Leuk!
Kleine goudsprinkhaan
Zompsprinkhaan
Tevens stoot ik hier tot mijn grote verrassing een hazelhoen op, die voor me prachtig het bos in zeilt, gaaf! Verder zeilt er nog een ruigpootbuizerd over en schrijf ik onder andere nog keep bij op de Tsjechiëlijst.

De rest van de week zijn het enkel de vogels waar het om draait, en waarvan de heilige graal toch wel de auerhoen is. Uiteindelijk vinden we deze in de beperkte tijd die we hebben niet, alhoewel we wel hier en daar poep van deze mysterieuze dieren vinden. Ze zijn er wel! We zien echter nog wel andere gave soorten zoals een dwerguil, nog een hazelhoen, een fraaie zeearend en als hoogtepunt toch wel een hele mooie drieteenspecht.
Auerhoenpoep
Dwerguil
Zeearend
Drieteenspecht
Deze soort doet het goed in het park door de grote aantallen dode bomen, waarvan een bastkever de schuldige is. In het bos zijn dus hier en daar grote vlaktes met dode bomen te vinden, plekken waar we ook zwarte spechten zagen.
Dood bos
Sporen van de keverlarven onder de bast


Het was al met al een erg mooie week met enkele fraaie soorten! Uiteindelijk miste ik er tussen neus en lippen door ook nog de eerste bergheggenmus voor Nederland door, maar goed, als er één schaap over de dam is...

2 opmerkingen:

  1. Dit brengt goede herinneringen terug, erg leuk. Hoe hebben jullie die Dwerguil gevonden? Gewoon op zicht?
    Groet,
    Robert

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ha Robert,
    Ja, het beestje was actief aan het jagen op klaarlichte dag op een kapvlakte. Vlakbij het pad pikte Jeffrey 'm opeens op, was erg gaaf! En die auerhoenen zijn maar rotzakken...

    Groeten,
    Cornelis

    BeantwoordenVerwijderen