dinsdag 10 juni 2014

Van kransmuur tot witvleugelstern

Na vanochtend gewerkt te hebben besluit ik vanmiddag ringen te gaan aflezen in op de vuilstort bij Heijplaat. Onderweg rijd ik echter per ongeluk langs een afslag dus besluit ik gelijk in Rotterdam-zuid ook maar weer eens een kijkje te nemen. Bij het Eiland van Brienenoord zitten zoals altijd wel veel meeuwen, maar wen geringd exemplaar staat er niet tussen. Als ik echter een blik op de grond werp valt mijn oog op ren klein plantje tussen de stoeptegels: kransmuur! Een soort die op IJsselmonde alleen bekend was van een ontoegankelijke plek in de havens, erg leuk dus!


Kransmuur
In de Kop van Zuid lees ik uiteindelijk nog vier Nederlandse kleine mantels af waarna ik doorsteek richting Heijplaat.
Kleine mantelmeeuw R[3P]

Op de vuilstort zitten zoals altijd wel aardig wat meeuwen, maar het aantal geringden valt hier niet altijd mee. Ondanks dat lukt het me om zeven Nederlandse zilvermeeuwen en een Engelse kleine mantelmeeuw af te lezen.

Het begint echter wel te regenen dus ik besluit nog even een plek van bijenorchissen te bezoeken in het havengebied. Op de plek tel ik uiteindelijk maar liefst 128 bloeiende planten van deze fraaie soort!


Bijenorchis
Vanavond doe ik met Arie Zoeteman nog een poging om de witvleugelstern nog eens te zien bij de Gorzen. De vogel lijkt alleen 's ochtends en 's avonds te komen foerageren, en ook nu zien we de vogel rond een uur of acht met enkele zwarte sterns over de Noord naar ons toe komen. Al luid roepend zien we de vogel met de zwarte sterns boven het meer foerageren, waarna die na een minuutje of vijf weer terug vliegt naar Kinderdijk.

Witvleugelstern
Al met al weer een erg mooie waarneming van een schitterende vogel, en dat nog onder begeleiding van een luid tetterende cetti's zanger.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten