vrijdag 27 juni 2014

Ringen, ringen en ringen aflezen

Vanochtend gaat om 4:45 de wekker omdat er vandaag weer geringd wordt op VRS Meijendel. Aangezien ik nu vakantie heb grijp ik elke mogelijkheid om te ringen aan en zo loop ik om een uur of zes de ringbaan op. Vincent vd Spek heeft de hele nacht al gevangen, wat twee kwartels opleverde!, en ook Richard Haasnoot is er om eens mee te lopen. Rinse vd Vliet komt wat later ook nog ringen.

De ochtend begint goed met een flink aantal overvliegende witgatjes maar ze willen helaas niet gaan zitten, zodat ze niet gevangen kunnen worden. Niet veel later gaat het ook wat regenen waarna het helemaal niet meer wil vlotten, en de hele ochtend vangen we dus ook geen witgat. Erg leuk is dat er nog wel opeens een kwartel in de mistnetten hangt, en dat om half negen! Er zitten nog wel meer kwartels op het terrein want we stoten nog niets van vier exemplaren op.

Kwartel Fotograaf: Vincent van der Spek
In de netten hangen verder niet veel spectaculaire soorten, maar een braamsluiper is nog nieuw voor mijn handlijst. De beste soort van de ochtend hing overigens helemaal niet in het net helaas, tot ons grote verdriet. Rinse pikt namelijk opeens een roodmus op in een struikje vlak langs de baan, waarna gelijk het geluid wordt aangezet. Hij reageert fantastisch maar verder dan onder het net doorvliegen, op het touw van het slagnet zitten en naast de slag zitten komt het niet, hij wíl er niet in! Jammer, jammer, maar niks aan te doen.

Roodmus Fotograaf: Vincent van der Spek
Een minder leuk aspect van de ochtend waren de vele insecten in de netten. Liguster- en pauwoogpijlstaarten konden we er levend uithalen, maar bij vrijwel alle 16 julikevers was dat niet het geval.
Ligusterpijlstaart Fotograaf: Vincent van der Spek
Julikever Fotograaf: Vincent van der Spek
Voor het totaal van vogels dat we geringd hebben zie hier.

Rond een uur of half twaalf ga ik er vandoor omdat ik rond 13u weer in de Julianahaven in Dordrecht moet zijn om daar te helpen met het ringen van kleine mantel- en zilvermeeuwen. Na nog wat gegeten te hebben thuis pik ik Merijn Loeve op en klokslag één uur zijn we op de plek. Het is nog even wachten op Roland-Jan Buijs en na wat formaliteiten kunnen we het terrein op. 

Meeuwenkolonoie
We ringen zo'n 50 jonge kleine mantels, een paar stormmeeuwen en ook een tweetal pullen zilvermeeuwen worden van een kleurring voorzien. Daarnaast lezen we nog drie geringde adulte kleine mantelmeeuwen af, ook interessante informatie! 
Kleine mantelmeeuw R[6W]
Als de meeste pullen geringd zijn is het tijd om Zuid-Holland te verlaten om ringen te gaan aflezen op de vuilstort van Tilburg. Merijn zet ik eerst nog af bij het station, die komt wat later, waarna ik bij Roland-Jan instap richting het zuiden. Vanuit de verte zien we de enorme wolk meeuwen boven de stort hangen en eenmaal op de stort kan het lezen beginnen. 

Uiteindelijk lezen we 120 kleine mantelmeeuwen, 8 zilvermeeuwen en 15 ooievaars af. De meeste kleine mantels zijn Nederlands maar ze lezen ook nog een Duitser, Deen en een Belg af. Ook het gezelschap ooievaars is niet enkel Nederlands, we zien ook vogels uit België en Duitsland. 
Nederlandse kleine mantels O[36] en O[T9]
Naast geringde meeuwen vermaken we ons ook met wat leuke meeuwensoorten. Zo zien we nog een pontische meeuw en maar liefst 6 geelpootmeeuwen, verspreid over vier kleden. De leukste is wel een juveniele geelpootmeeuw die dus al heel vroeg al de kolonie heeft verlaten en richting Nederland is gevlogen.
3 kj geelpootmeeuw
Rond een uur of zes verlaten we de stort weer en zit er voor mij een behoorlijk dagje op met ringen, ringen en nog eens ringen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten