zaterdag 7 december 2013

Meeuwenringen en 10 geelpoten!!

Na vorige week een dag achter die lastige swinhoes boszanger aangelopen te hebben, was het vandaag weer tijd voor een rondje meeuwen in Rotterdam. Brood en kruimels had ik weer genoeg dus met een afgeladen fiets zette ik met Laurens vd Padt en Arie Zoeteman koers richting Rotterdam.

Volgeladen fiets
Eerst voeren we nog op een twee plekken in Ridderkerk wat nog wel de eerste ring van vandaag oplevert, een knobbelzwaan, dat dan weer wel.. Op een grasveld bijna in Bolnes zien we opeens een behoorlijke groep kokmeeuwen zitten. Voeren op het fietspad is gelijk een succes, en er blijkt ook een geringde vogel tussen te zitten. We kunnen hem helemaal aflezen, maar helaas kan de code voor zowel Denemarken als Zweden gelden.. Zo makkelijk als het lijkt is het dus helaas ook weer niet...

Bij Keizerswaard willen de meeuwen niet echt reageren, maar een geringde wilde eend (geringd in de eendenkooi van Oud-Alblas) is ook wel erg leuk. Bij een plas een stukje verderop 'bijten' de kokmeeuwen wel, en hier lezen we een vogel uit Litouwen half af. Bij het Eiland van Brienenoord en in de Kop van Zuid begint het nu wel echt leuk te worden.We lezen hier in totaal 4 Nederlandse en een Deense zilver af, net als 2 Finse, een Zweedse en 2 Nederlands kokmeeuwen. Naast deze (kleurringen) zijn de geelpootmeeuwen ook aardig aanwezig, we zien maar liefst 7 verschillende individuen, 2 derde winters, een tweede winter en vier eerste winters! Een zeer hoog aantal voor hier uiteraard.



1ste winter geelpootmeeuwen
3de winter geelpootmeeuw
Naast dit meeuwen geweld is een slechtvalk, wat grote gele kwikstaarten, een tweetal zwarte roodstaarten en een groepje van vier tjifjtaffen in dit gedeelte van Rotterdam ook het noemen waard!
Slechtvalk
Een bezoekje aan de Afrikaanderbuurt mag uiteraard ook niet ontbreken, en ook vandaag fietsen we hier niet met lege zakken weg. Er zitten in totaal 3 Nederlandse en een Litouwse kokmeeuw, één Nederlandse zilver,een Nederlandse kleine mantel, en nog drie geelpootmeeuwen, waarvan nog steeds de gekleurringde Duitser Y[HJ78].
Nederlandse kokmeeuw
Hierna besluiten we eens een kijkje te gaan nemen bij de Rijnhaven, waar vaak grote aantallen meeuwen aanwezig zijn op steigers. Dat blijkt nu ook het geval, en door wat voeren krijgen we de kokmeeuwen aardig op de kant. Dat levert uiteindelijk een Poolse, Finse, Belgische en Duitse kokmeeuw op, niet slecht! Als we hier wegfietsen is het al aardig donker, dus zetten we in één keer koers richting Ambacht. Aangekomen op Ambachts grondgebied schemert het inmiddels behoorlijk, maar het is licht genoeg om nog net eerst een houtsnip, en even later een roerdomp over het fietspad te zien vliegen. Een leuke afsluiter van een dag met over de 20 afgelezen ringen, en maar liefst 10 geelpootmeeuwen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten