zaterdag 14 december 2013

Dag met tellingen

Vandaag staat in het teken van tellingen. Vanochtend doe ik eerst samen met Laurens vd Padt twee km-hoktellingen voor de nieuwe Vogelatlas.De eerste ligt in Waalbos, maar veel levert deze telling niet op. Het leukste zijn een roodborsttapuit, een keep, een waterral en een driettal dodaarzen. Het twee hok tel ik maar voor de helft, aangezien de andere helft in de Hoekse Waard ligt. In 'mijn' gedeelte is het rustig met wat matkoppen als leukste soort.

Door Zwijndrecht fietsen we hierna richting de Sophiapolder om daar met Dave vd Spoel, Ton Elzerman en Laurens vd Wind de wintertelling te doen. Onderweg kijken we nog hier en daar voor wat kokmeeuwen, wat nog een onbekende en een Deense kokmeeuw oplevert.

Als we rond half twee op de Sophiapolder zijn is het water behoorlijk hoog, en dat blijft het ook totdat we vertrekken. Alle vogels zitten dus erg ver weg, maar uiteindelijk lukt het toch om een aardig beeld van het aantal vogels te krijgen. Leukste soorten zijn drie kemphanen in een groep kieviten, drie pijlstaarten, drie witgatjes en de lokale havik. Hiernaast zitten nog grote aantallen andere watervogels, zoals 1400 wintertalingen, 1011 grauwe ganzen en ca. 300 smienten. We blijven tot het donker, aangezien het eiland voor meeuwen ook als slaapplaats in trek is. Dat levert nog minimaal 1300 kokmeeuwen op en 130 zilvermeeuwen, maar beide zijn waarschijnlijk onder telt door de te grote afstand.

Sophiapolder
Al met al vandaag dus eens een erg nuttige dag gemaakt voor Sovon wat ook nog de nodige leuke soorten opleverde!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten