woensdag 28 februari 2024

Ringproject van Matkoppen

Vorige jaar had ik het idee opgevat om meer te gaan doen met matkoppen. Deze mezensoorten gaat erg slecht in Nederland en ook in Zuid-Holland verdwijnen ze op steeds meer plaatsen. Op IJsselmonde komen ze gelukkig nog in redelijke aantallen voor (30-40 territoria), dus een mooie kans om deze soort op de voet te volgen. Vorig jaar was het al gelukt om drie nesten te volgen, maar om nog beter inzicht te krijgen was het plan dit jaar ook matkoppen te gaan kleurringen. 

Nat broedhabitat in de Zuidpolder (buitendijks)

In februari bleken de paartjes zich al te gaan vestigen en waren al snel ook de mannetjes al territoriaal, dus de afgelopen maand heb ik op diverse plekken op IJsselmonde matkoppen kunnen kleurringen. De eerste exemplaren heb ik gevangen in het Develbos, waarna met name in de Rhoonse grienden en de Zuidpolder matkoppen konden worden gekleurringd. In de periode na het ringen bleken de meeste vogels erg plaatstrouw te zijn, maar wel een flink territorium te hebben. Uit het buitenland is dat ook al wel bekend. De komende periode gaat het hopelijk lukken om nesten te vinden, die we dan tijdens het hele broedseizoen kunnen volgen.

Matkop Rm/YN

Matkop Rm/WY 

Vaak kon het paartje in één keer worden geringd: Rm/WW en Rm/WN

De leeftijd van matkoppen te bepalen bleek overigens nog niet eenvoudig. In deze tijd van het jaar zijn de 2kj-vogels (geboren in 2023) nog te herkennen aan een meer gesleten verenkleed, eventueel aanwezige contrasten in dekveren (dus dan zijn nieuwe én oude veren aanwezig) en de puntigheid van de staartpennen. Uiteindelijk bleken de meeste exemplaren (zoals verwacht) jonge vogels van vorig jaar te zijn geweest. 

Staart van een 2kj (incl. ruicontrasten)

Vleugel van een adult, zonder duidelijke contrast en stevige structuur

Tijdens het ringen en volgen de van de matkoppen kwam ik zo nu en dan ook nog wat andere soorten tegen, zoals appelvinken, een baardmannetje in Klein Profijt en langs de Oude Maas zag ik regelmatig de zeearenden die zich in het gebied hebben gevestigd. 

Matkop Rm/YY en pimpelmees

Geen opmerkingen:

Een reactie posten