maandag 21 augustus 2023

Lekkere thuiskomst

Na zaterdagochtend vroeg te zijn thuisgekomen, kon ik het toch niet laten om rond het middaguur nog een klein rondje te maken. Heel veel tijd had ik ook niet, dus een mooi moment om te zien hoe het laatste braakliggende terrein er bij de Volgerlanden bij zou liggen. Een potentiële plek voor duinpieper bovendien, die de laatste dagen aardig doorkwamen. Het veld ligt er zoals verwacht mooi bij, en terwijl ik van een juveniele geelpootmeeuw sta te genieten in een plasje en wordt verrast door tientallen tengere grasjuffers, klinkt opeens de roep van een duinpieper! Al snel zie ik de vogel laag luid roepend aan komen vliegen, waarna de vogel aan de andere kant van het Perenlaantje landt. Dat is nog eens een leuke vondst zo net terug van vakantie! 

Geelpootmeeuw

Snel loop ik om en het hele veld kam ik uit, maar in een half uurtje kan ik de duinpieper niet terugvinden. Wel kom ik nog mijn eerste tapuit tegen dit najaar (dus eerder een duinpieper op de lijst dan een tapuit, meestal is dat anders...) en ook vliegen nog twee boompiepers op. Verder is het druk met kneuen en witte kwikstaarten, maar van de duinpieper geen spoor. Ik heb geen tijd meer om te zoeken, maar later op de middag wordt de vogel toch weer teruggevonden en liet zich toen schitterend zien. Het is daarmee pas de vierde twitchbare geval van duinpieper op IJsselmonde, en allemaal op braakliggende terreintjes ten oosten van het dorp.

Braakliggend terrein Volgerlanden

Na gisteren nog een zeearend over huis te hebben gehad, besloot ik vanochtend deze eerste dag van de vakantie een rondje te maken in de Zegenpolder. Ook altijd een leuke en spannende plek in het voorjaar. Bovendien in mijn ogen de beste plek voor waterrietzanger op IJsselmonde dit moment, dus alhoewel het wat laat in het seizoen is toch nog wel een poging waard. Het levert helaas geen waterrietzanger op, maar hier en daar zitten wel wat rietzangers, goudplevier en groenpootruiter vliegen over en er zitten nog veel gele kwikstaarten. De leukste verrassing is wel als ik langs de rietkragen sta te zoeken naar waterrietzanger, er opeens een draaihals omhoog klimt in een wilgje! Die had ik nog niet hier in de polder en altijd schitterende beesten. Zaterdag waren er 's middags ook nog twee gevonden bij de duinpiepers, maar leuk om er nu dus alsnog eentje zelf te vinden. 


Draaihals

In de Zegenpolder zit verder nog een tiental huiskrekels te zingen bij de hoop mest. Altijd toch wel grappig, want nog best een lastige soort om te vinden. Op de terugweg wordt ik in de Zuidpolder bij Barendrecht nog verrast door een greppelsprinkhaan die ik vanuit de auto hoor zingen. Op IJsselmonde pas het eerste geval ten westen van de A29, dus wellicht dat de soort zich wat uitbreidt?! In Oud-Reijerwaard heb ik vervolgens nog mijn eerste paapje voor dit najaar, maar verder zien de braakliggende terreinen er daar niet heel spannend uit. 

Een kort bezoekje aan de Crezéepolder vanmiddag leverde zowaar gelijk een geringde kievit op, G3OE. De eerste kievit die ik checkte was dus geringd, maar tussen de andere 465 exemplaren kon ik geen ringetje vinden. Helaas! Op de dijk bleken verder nog volop gouden sprinkhanen aanwezig, maar verder zat er weinig noemenswaardigs.

Kievit G3OE

Gouden sprinkhaan

Een rondje vanavond in de hoop op boomkrekels die ook met een flinke opmars bezig zijn en zich al aan de andere kant van de rivier hebben gevestigd, leverde helaas geen boomkrekels op maar wel bleek nog steeds een kwak aanwezig bij het gemaaltje. Elke avond komen één of meerdere kwakken bij het gemaaltje jagen, dus kennelijk veel vis op die plek. Al met al een lekkere terugkomst zo van vakantie! 

Crezéepolder

Geen opmerkingen:

Een reactie posten