donderdag 20 juli 2023

Een Zuid-Limburgse nacht

Nu het midden in de zomer is en het relatief rustig is op vogelgebied, is er weer wat meer tijd om naar andere soortgroepen te kijken. Met planten ben ik dan ook weer wat actiever, maar ook voor zoogdieren is het nu natuurlijk een goede periode. Een soort die nog wel op het verlanglijstje staat is eikelmuis, een soort die alleen nog voorkomt in het Savelsbos en waar het helaas erg slecht meegaat. Het is een nachtactieve soort, dus voor een poging moeten we 's nachts die kant op. Herman vd Brand is ook wel te porren en ook Albert Molenaar stapte vanavond in richting het zuiden. 

De weersvoorspelling beloofd in eerste instantie nog wat regen in Zuid-Limburg, maar later op de avond zou het droog moeten worden. Voor deze warmteminnende soort dus niet optimaal, maar de temperatuur is redelijk. We zijn mooi op tijd in het bos, waarna het wachten op activiteit van muizen kan beginnen. De eerste muizen die actief zijn, zijn echter vleermuizen. Dankzij een batlogger kunnen we daar ook nog wel wat mee, want al vroeg in de schemering verlaten enkele bossvleermuizen het bos terwijl later op de avond continue een baardvleermuis boven het pad aan het foerageren is. Erg leuk! Ook een watervleermuis passeert ons later nog. 

Opname van bosvleermuis

Ook de muizen worden wakker, waarbij we met name gewone bosmuizen over de bosbodem zien door de warmtebeeldkijker. Omdat grote bosmuis hier ook voorkomt zijn we extra alert, maar het valt niet mee om ze goed in beeld te krijgen. Meestal blijken het bovendien gewone bosmuizen te zijn, maar zeker één keer zien we een duidelijke grote bosmuis, met o.a. een mooi buff borstbandje. Naast de bosmuizen op de grond zien we ook zeker twee keer een bosmuis op zeker 2 meter in een struik. Flink schrikken natuurlijk, want dat is waar je een eikelmuis zou verwachten, maar helaas. 

Bosmuis (Foto: Albert Molenaar)

Rond elf uur worden we naast het pad opeens opgeschrikt door een kort, maar hard roepende muis: eikelmuis! Enkele keren laat het dier zich horen en in de warmtebeeldkijker zien we waarschijnlijk het dier verdwijnen, maar we krijgen 'm helaas niet in de zaklamp. Helaas! Ook als we later nog een keer langslopen is er helaas geen spoor meer en uiteindelijk verlaten we alleen met een hoorwaarneming het bos. Nog ruimte voor verbetering zeg maar! 

Omdat we nu toch in Limburg zijn proberen we gelijk ook nog wat andere specialiteiten van het zuiden. Zo kijken we ook nog even in de hamsterreservaten of dat misschien nog wat oplevert, maar veel percelen zijn nog niet geoogst en van hamsters dus helaas geen spoor. Wel zien we nog een foeragerende das op de akkers en een vos, terwijl wat bosuilen roepen en zowaar ook nog een late kwartel. 

Ten slotte luisteren we nog even bij groeve 't Rooth, waar zeker drie jonge oehoes luidkeels zitten te roepen. Zeker met op de achtergrond zingende boomkrekels en vroedmeesterpadden een prachtig Zuid-Limburg decor, en een mooie afsluiting van een toch wel succesvolle nacht in het zuiden!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten