zaterdag 28 september 2019

Een 'vleugje' zeevogeltrek!

Zeetrek is iets wat me jaarlijks enorm aanspreekt, en elk jaar probeer ik dan ook wel een graantje mee te pikken. Voor vandaag gaven ze een stevige wind op uit west-zuidwest, dus net niet helemaal ideaal. Desondanks kan deze windrichting, met een beetje een zuidelijke bries, op de Tweede Maasvlakte nog best leuke soorten opleveren. Zodoende stap ik om kwart voor 7 bij Herman vd Brand en Bram Roobol in om langs zee te gaan zitten.

Bij aankomst schuiven we naast Rene vd Giessen en zien al snel de eerste kleine jagers. Uiteindelijk zien we er deze ochtend zeker 12, waarvan sommige fraai langs komen! De andere jagers laten veel minder van zich zien, maar uiteindelijk zien we nog één grote en één middelste jager langs komen. Altijd leuk om te zien, ook al is het elk jaar toch weer even lastig na een jaar geen jager gezien te hebben. Naast de jagers vliegen de hele ochtend ook regelmatig wat roodkeelduikers, middelste zaagbekken en wat strandlopers voorbij. Al snel worden we ook geattendeerd door noordelijkere telposten, die rosse franjepoten hebben gezien. Dit steltlopertje laat zich met een stevige westenwind met enige regelmaat zien langs de kust, en om kwart over negen wordt het spannend als twee steltlopers vanuit het noorden aankomen. Al vrij snel hebben we door dat het inderdaad twee rosse franjepoten zijn, die over de golven en door de golfdalen naar het zuiden spoeden. Een leuke soort!

Ook pijlstormvogels zijn typische soorten waarvoor je aan zee gaat zitten. Om 9:00 verschijnt de eerste op het toneel: een noordse pijlstormvogel komt, zoals gebruikelijk, prachtig door de branding langs. Altijd een fantastisch gezicht om deze zwart-witte vogelsoort door de golven te zien manoeuvreren. Een tweede volgt zo'n drie kwartier later en een derde kan ik helaas niet oppikken.
Noordse pijlstormvogel
Om iets over tienen verschijnt opeens een grauwe pijlstormvogel op het toneel. Voor mij misschien wel de meest gave zeevogel, die nu onderweg zijn naar Zuid-Amerika om daar te gaan broeden. Een soort die oceanen overvliegt, maar wat niet verbazend is als je ziet met wat voor gemak ze zich over het water bewegen. Een schitterende soort!
Grauwe pijlstormvogel
Als na 12:00 echt bijna niks meer overkomt, besluiten René en ik nog wat rond te lopen op de Vuurtorenvlakte en het Luzerneveld, je weet het immers niet. Ondanks de wind is het prima vogelen, en qua vogels is het in de bosjes zeker niet saai. We zien veel zwartkoppen, tjiftjaffen, heggenmussen en roodborsten, maar daartussen ook nog enkele gekraagde roodstaarten, tapuiten, braamsluiper, goudhanen, een fitis en als leukste soort een velduil. Deze stootte we opeens voor ons op waarna hij zich prachtig flappend boven de vlakte laat zien. Altijd een leuke soort!

Tegen het eind van de middag ben ik weer thuis na toch weer een vleugje zeevogeltrek te hebben meegepikt. Heerlijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten