maandag 2 februari 2015

Grijze junco in Groningen!

Vanochtend is het op de eerste dag van een tweetal vakantie weken triestig weer, de miezer valt zo nu en dan gestaag naar beneden afgewisseld met af en toe een wat feller buitje. Zo tegen het eind van de ochtend klaart het wat op dus de vanmiddag moest er wel een fietsrondje gemaakt worden. Om 11:39 er echter een piepje waardoor dat plan behoorlijk in de war wordt geschopt....

Jacob Bosma heeft namelijk in Groningen, in de wijk Beijum, en heuse grijze junco gevonden! Deze gorsachtige uit Noord-Amerika is slechts één keer eerder vastgesteld en wel in 1962 in Rotterdam-Zuid, op IJsselmonde! In de wijk Beijum vond hij tien jaar geleden overigens ook al een tweetal haakbekken, dus Jacob is goed bezig! Rond 13u blijkt dat de vogel zeker ongeringd is dus dan zit er niks anders op dan om gelijk maar in de auto te stappen en de reis naar groningen te aanvaarden. Hugo Moerman en Laurens van de Wind zijn ook thuis dus rond half twee draaien we de snelweg op richting Groningen. Je kan 'm beter natuurlijk maar gelijk hebben.

Het is een behoorlijke rit naar het noorden van het land en zo rond kwart voor vier komen we aan in de wijk. Vogelaars zien we niet gelijk maar DBA-stickers op de auto's leert ons dat we goed zitten. Het volkstuinencomplex gelijk naast de wijk bleek onderweg een beetje dé plek te zijn voor deze Noord-Amerikaanse zangvogel dus daar rennen we maar gelijk naartoe. Een hele groep twitchers heeft zich daar inderdaad verzameld, maar de vogel is even uit beeld omdat hij op de grond aan het foerageren is.

Even later vliegt de vogel opeens op en gaat in een boompje zitten; die is binnen! Hierna laat het beestje zich zo'n 10 minuten in wat bomen in de wijk zien, waarna die iets over vier opeens verdwijnt als een politiehelikopter overvliegt. Dat was dus op het randje... Als we een kwartier later waren vertrokken hadden we de volgende dag nog een keer gemogen, en dat is geen pretje naar Groningen..

Grijze junco
Al met al een geslaagde twitch naar Groningen en de eerste lifer voor 2015 is binnen, en wat voor één!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten