maandag 25 februari 2013

Veel ringen in Rotterdam!

Het is voorjaarsvakantie en na vorige week flink wat brood in huis te hebben gehaald konden we vandaag Rotterdam in om meeuwenringen af te lezen. Om kwart voor acht is Arie Zoeteman bij me en een half uurtje later staan we op de eerste plek, bij Keizerswaard. De meeuwen willen alleen niet echt meewerken  dus proberen we het stukje verderop. Hier lukt het wel maar we kunnen maar 1 kokmeeuw aflezen, een vogel die geringd is in Arnhem. Eentje uit Litouwen is helaas net te snel weg.

In een groepje knobbelzwanen een stukje verderop blijken twee geringde vogels te zitten! Beiden zijn geringd in Vogelkas Karel Schot. We fietsen hierna door richting het Eiland van Brienenoord. Er zitten veel meeuwen op de pier maar naast 11 kleine mantels geen bijzonderheden. Langs de kant lopen op de basaltblokken wel een grote gele kwikstaart en een oeverloper, leuk!

We rijden hierna door naar de Kop van Zuid waar we in verschillende haventjes slechts drie ringen af kunnen lezen. Twee Nederlandse zilvermeeuwen en een kokmeeuw die geringd is in het Eemskanaal. Twee geringde zilvermeeuwen ontglippen ons hier helaas. Een pontische meeuw laat zich hier ook nog even leuk bekijken, altijd leuk!


Pontische meeuw
Op één van de kades loopt ook een verzwakte stormmeeuw. De vogel is makkelijk te vangen en even later leveren we hem af bij de Vogelklas.


Stormmeeuw
Achter de Vogelklas is het Afrikaanderplein, eigenlijk de beste plek voor geringde meeuwen. We zien er uiteindelijk negen waarvan we één zilvermeeuw niet helemaal kunnen aflezen. De andere acht zijn de bekende kleine mantelmeeuw uit IJmuiden, een kokmeeuw uit Litouwen, Denemarken en eentje die geringd is bij het Eemskanaal, twee zilvermeeuwen van Europoort en eentje uit Scheveningen. Ook de geringde Poolse pontische meeuw is present en is mooi te zien.


Poolse pontische meeuw
Na dit succes rijden we richting het Varkenoordse park. Hier zien we twee geringde kokmeeuwen, eentje met een witte kleurring uit Polen en eentje met een aluminiumring die we niet helemaal af kunnen lezen, waarschijnlijk een vogel uit Stockholm. Een bijna witte kokmeeuw is ook een apart gezicht.

Poolse kokmeeuw

Afwijkende kokmeeuw
Als laatst bezoeken we het Zuiderpark en de Valkeniersweide. Hier zien we nog 5 geringde kokmeeuwen waarvan we er eentje niet helemaal af kunnen lezen. Bij een vogel uit Finland, Polen, De Kreupel en Reeuwijk lukt  dat gelukkig wel. 

Met deze ringen erbij hebben we vandaag 17 geringde meeuwen en twee knobbelzwanen afgelezen, een mooi resultaat!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten