zaterdag 22 september 2012

Een roodpootvalk en goede reigertrek

Gisteren werd er aan het eind van de middag twee roodpootvalken gevonden nabij Stadskanaal en bleven tot 's avonds aanwezig. Door de afstand en de vraag of de vogel nog wel aanwezig zou zijn twijfelde we eerst erg maar uiteindelijk werd ik toch vanochtend om 5:30 bij de bushalte opgehaald door Herman. Een half uurtje later stappen we over in de op-gas-rijdende auto van Rick Schonewille en om kwart over acht komen we aan op de plek.

Hier zien we Mark de Vries die ons verteld dat één vogel gisterenavond naar alle waarschijnlijkheid in de buurt is gaan slapen. Vol verwachting beginnen we met scopen maar verder dan wat torenvalken en roodborsttapuiten komen we niet. We besluiten even naar een veld een stuk verderop te gaan waar de vogel eventueel ook zou kunnen zitten. Dit levert niks op dus gaan we weer terug naar de oude plek. Na even wachten verschijnt opeens om 9:43 de roodpootvalk op het toneel. Hij gaat voor ons jagen en laat zich schitterend bekijken!

Roodpootvalk
Hij bidt boven het veld, duikt naar beneden in de begroeiing en komt dan met een grote groene sabelsprinkhaan omhoog. In de lucht onthoofd hij het insect om de rest vervolgens op te eten en daarna op een paaltje te gaan uitbuiken. Al met al een schitterend schouwspel en alle kenmerken zijn schitterend te bekijken, super!

Verder is er in deze uithoek weinig te doen dus besluiten we maar weer richting de randstad te gaan. Na onderweg nog twee keer getankt te hebben (ja, zo'n wagentje op gas heeft een kleine tank) zijn we om half drie weer thuis.

De wind voor vanavond ziet er goed uit voor reigertrek dus sta ik om klokslag vijf uur in De Gorzen. Ik heb gelukkig nog maar drie blauwe en twee purperreigers gemist dus dat valt mee. Omdat er dit jaar alleen met goede wind is geteld hebben we geen idee hoeveel purperreigers er nog zitten. Uiteindelijk zien Laurens, Laurens en ik tot kwart voor acht maarliefst 93 blauwe reigers en, vermoedelijk de laatste, 62 purperreigers voorbijkomen. Een deel van deze groepen komt mooi langs maar de meeste vliegen op flinke afstand langs. Naast dit reiger-geweld zien we ook nog 32 lepelaars voorbijkomen.

Lepelaars

Blauwe en purperreigers

Geen opmerkingen:

Een reactie posten