dinsdag 28 april 2015

Leuke voorjaarsgasten bij de Gaatkensplas

Afgelopen zaterdag zat het weer niet echt lekker mee, en een rondje met Laurens van de Wind en Laurens van der Padt door de Zwijndrechtse Waard leverde naast het eerste paapje en gekraagde roodstaart en wat snorren, niet veel op. 's Middags was de Sophiapolder nog goed voor wat pontische meeuwen, een laat paartje pijlstaart, nog 10 bontbekplevieren, 2 zwartkopmeeuwen en 2 lepelaars die met takken liepen te slepen in de visdievenkolonie... 's Avonds resulteerde een twitch naar de poelruiter in het Doove gat, bij Haastrecht, alleen in wat jaarsoorten in de vorm van zwarte stern, bosruiter en temmincks strandloper.
Lepelaars
Zwarte sterns
Vanmiddag zijn er bij de Gaatkensplas zowel een noordse als engelse kwikstaart gevonden. Aangezien ik het leren voor mijn tentamens wel een beetje zat ben besluit ik deze maar even te gaan bekijken. Beide kwikken zijn in de niet al te grote groep snel gevonden, erg fraaie beesten toch die mannetjes! Ook een adult en 2kj dwergmeeuw laten zich nog mooi bekijken boven de Gaatkensplas, geen onaardig plekje zo!
Noordse kwikstaart

zaterdag 18 april 2015

Thayers meeuwdip met veel leuke meeuwen

Voor vandaag stond in eerste instantie een rondje door Noord-Holland op het programma, waarbij we eerst zouden beginnen bij de zandsuppletie van Bergen aan Zee. Herman van den Brand, Laurens van der Wind en Laurens van der Padt hadden de thayers meeuw immers nog niet op zak en ook gezien de aanwezige mogelijke adult kumliens meeuw, was er reden genoeg voor mij om in te stappen.
Zandsuppletie Bergen aan Zee
Rond acht uur zijn we in Bergen aan Zee waarna het meeuwenkijken weer kan beginnen. We zijn met genoeg man, dus de verwachting is dan ook dat de thayers meeuw wel vlot gevonden zal worden. Dat blijkt echter tegen te vallen, en de eerste meeuw die de vogelaars doet opleven is een 2kj kleine burgemeester, ook zeker geen lelijk beestje!
2kj kleine burgemeester
Niet veel later is het echter de adult kleine burgemeester (en mogelijk dus een kumliens) die de show steelt, wat een fantastisch beest! Mijn eerste adulte burgemeester op Nederlandse bodem en laat zich ook nog eens uitzonderlijk fraai bekijken. Super!
Adult kleine burgemeester
Uiteindelijk is het half drie, en de thayers meeuw is nog steeds niet in beeld geweest. We besluiten het maar voor gezien te houden en gooien de handdoek in de ring. Op dat moment hebben we echter al wel weer 78 geringde meeuwen afgelezen uit Noorwegen, Finland, Denemarken, Polen, Duitsland, Nederland, België, Engeland en Schotland. Het zijn voornamelijk zilver- en kleine en grote mantelmeeuwen.
Schotse zilvermeeuw Y-T80K
Duitse kleine mantelmeeuw Y-H63H
Duitse zilvermeeuw G-HLH7 en Deense grote mantelmeeuw N-JYA88
Deense grote mantelmeeuw N-JYA88
Texelse kleine mantelmeeuw G-FATV
Deense kleine mantelmeeuw B-VT9U
Nederlandse zilvermeeuw G-Z6
Daarnaast we lezen ook nog 2 Duitse en 3 Poolse pontische meeuwen af, dat zijn altijd de leukste! Van deze laatste soort zitten er dan ook tientallen, en eenmaal had ik er zelfs 5 in 1 beeld! Geelpootmeeuwen waren wat dunner gezaaid met uiteindelijk zo'n 5 exemplaren.
Poolse pontische meeuw G-P493
Poolse pontische meeuw R-30P4
Poolse pontische meeuw R-11P3
Duitse pontische meeuw G-XUDD
We rijden hierna gelijk weer richting Zuid-Holland en hebben het behoorlijk gehad in Noord-Holland. Een paartje steltkluten nabij Berkel- en Roderijs trekt ons echter nog wel van de snelweg af, en naast deze fraaie Zuid-Europese steltlopers kan ik hier ook zomertaling en tapuit op de jaarlijst bijschrijven.

Al met al jammer dat de thayers meeuw vandaag niet meewerkte, maar gelukkig konden de veel fraaiere adult kleine burgemeester en de vele afgelezen ringen de pijn enigszins verzachten.

woensdag 15 april 2015

Thayers meeuw!

Afgelopen zaterdagavond vond Leon Edelaar een Thayers meeuw bij een strandsuppletie nabij Egmond aan Zee, een nieuwe soort voor Nederland! Thayers meeuw is een broedvogel van het noorden van Canada, en was vroeger een ondersoort van de kleine burgemeester. Zondag was de suppletie inmiddels gestopt, maar de vogel bleek nog wel aanwezig. Maandag verplaatste de zandsuppletie zich naar Bergen aan Zee, en daar werd dan gisterenavond de vogel teruggevonden.

Vanochtend stapte ik dus in de eerste trein vanaf Rhenen richting Heiloo, vanwaar het nog een half uurtje fietsen is. In de trein krijg ik al te horen dat de vogel weer gezien is vanochtend, dus vol goede moed loop ik rond half negen het strand op. Daar wordt ik ontvangen door werkelijke duizenden zilvermeeuwen, normaal iets waar ik wel vrolijk van wordt maar nu is het toch aardig in het nadeel...

Op de eerste foto's van de soort had ik het vermoeden hem er nooit tussen uit te kunnen vissen, maar na goede bestudering van de vele platen van afgelopen zondag, zou dat toch wel moeten lukken. De vogel is alleen al weer een tijd uit beeld, dus met nog zo'n 30 man kan het scannen beginnen. In de groep lopen flink wat ponten, en de eerste die ik zie is gelijk een geringde: eentje uit Polen. Daarnaast lees ik  ook nog een pontische meeuw af uit Duitsland, G-XLEN.
3kj pontische meeuw Y-PNSE
Tijdens het scannen van de meeuwengroep kom ik uiteraard nog veel meer geringde meeuwen tegen, en die kan ik uiteraard niet zo laten lopen. Uiteindelijk lees ik er naast de ponten nog 28 zilver-, storm-, kleine mantel- en grote mantelmeeuwen af, uit Finland, Noorwegen, Engeland, België, Duitsland en Nederland uiteraard. Ook zie ik een vijftal vogels die ook rondliepen op de zandsuppletie van Scheveningen, en een bekende zilvermeeuw van de vuilstort in Barneveld.
Amsterdamse lichte zilvermeeuw BN-9X
Tot half twaalf is de thayers meeuw twee keer kort in beeld en laat hij zich zien aan een gedeelte van de groep omdat die op een verhoging stond. Rond half twaalf wordt de vogel mogelijk naast me gezien, en gelukkig heb ik de vogel snel in beeld en kan ik de waarneming bevestigen. Binnen!!
Zandsuppletie
Na enkele minuten verdwijnt de vogel dan weer in de meeuwenmassa, dit is immers alweer tijdens een suppletie, en het duurt dan ook weer een tijd voor de vogel weer in beeld is, ondanks dat bekend is waar de vogel ongeveer rondhangt. Een half uurtje later pik ik de vogel zelf uit de groep, waarna die zich zo'n 5 minuten fraai liet zien. Het uitleggen aan de medevogelaars waar de vogel precies loopt is echter niet te doen. Na een tijdje vliegt de vogel op, waarbij mooi de vleugels en ook de lichte staart zichtbaar zijn, om weer in de massa te verdwijnen.

Hierna wordt de vogel pas weer teruggevonden als de zandsuppletie is gestopt en hij in een grote groep meeuwen staat te rusten. Opvallend genoeg was de vogel soms nu ook even kwijt omdat die hard kon rennen en zo nu en dan onzichtbaar lag. Desalniettemin liet hij zich zo bijzonder fraai bekijken, ook omdat hij regelmatig wat flapperde.

2kj Thayers meeuw
Rond half twee heb ik het echter wel gezien op het strand, de wind is ondertussen ook aangetrokken dus ringen aflezen valt niet mee,Dankzij een lift van Albert de Jong ben ik rond een uurtje of vier weer terug in Rhenen met de tweede lifer van het jaar op zak!

zaterdag 11 april 2015

Het voorjaar is daar!

Eindelijk is het echte voorjaar dan gearriveerd met de afgelopen dagen weer overal beflijsters en andere aankondigers van de zomer. Vandaag dus echt weer eens tijd voor een rondje op de fiets, maar het weer zat vandaag weer even niet mee, zoals de afgelopen zaterdagen helaas.


Rond half acht fietsen Laurens van der Padt, Laurens van de Wind en ik eerst richting Polder Sandelingen, waar ik twee jaarsoorten kan bijschrijven in de vorm van purperreiger en regenwulp. Hierna doen we voor het eerst sinds lange tijd Waalbos weer eens aan. Dit blijkt ook geen verkeerde keuze, want ook hier zien we weer een tweetal regenwulpen, twee witgatjes, een gele kwikstaart, ijsvogel en de eerste beflijster van het jaar. Op een paardenweitje iets verderop blijkt even later een groepje van 3 te lopen, en er vliegt nog een exemplaar over. Het blijven fraaie vogels!
Beflijsters
Eenmaal richting de Devel betrekt de lucht behoorlijk en vallen de eerste spettertjes van de ochtend. Langs de Devel zit net als gisteren een snor te zingen, en verder laten de andere gearriveerde rietsoorten van zich horen. Als we weer verder fietsen pikt Laurens van de Wind opeens een visarend op, die bijna recht over komt. De eerste weer van het jaar, gaaf!

Visarend Fotograaf: Laurens van der Padt
In het Buitenland van Heerjansdam, de Zuidpolder en Polder de Hooge Nesse is het hierna rustig met nog een enkel witgatje, wat gele kwikstaarten, blauwborsten en roodborsttapuiten. Het gaat nu echter flink harder regenen, dus rond half twaalf zitten we weer thuis. Het klaart vervolgens weer snel op en zo zitten we om twaalf uur weer op het pontje richting de Sophiapolder. Het is afgaand tij, dus de verwachtingen zijn hoog gespannen.

Op het eiland lopen nog steeds honderden grutto's, waar we er vandaag zowaar ook nog 2 van kunnen aflezen. Verder lopen er nog wat tureluurs, kemphanen, 3 witgatjes, 47 kluten, 2 bonte strandlopers en 2 groenpootruiters rond. Tussen de kleine mantels weten we nog 6 ringen van Roland-Jan Buijs af te lezen, waarvan zowaar twee nieuwe voor het gebied. Ook lezen we nog een kokmeeuw van Frank Majoor af, pas de tweede afgelezen kokmeeuw voor het gebied.
'Buijsje' 
'Majoortje'
Qua eenden is het ook nog steeds erg druk. De smienten zijn al vertrokken, maar zo'n 750 wintertalingen zwemmen er nog rond, net als een kleine 20 pijlstaarten. Opvallend is ook dat er nu enkele slobeenden rondzwemmen, een soort die we niet veel op het eiland zien.

Rond 3 uur verlaten we het eiland weer als een nieuw regenfront zich aankondigt. Het voorjaar is nu wel echt losgebarsten wat vandaag de eerste beflijsters, visarend en enkele andere zomergasten meer. 

vrijdag 10 april 2015

Gevarieerd voorjaarsdagje

Vandaag ben ik vrij dus gisterenavond was ik alweer naar Ambacht gekomen. Een snel rondje in de vallende schemer leverde zo wel mijn eerste blauwborsten en een rietzanger op voor mijn IJsselmondejaarlijst. Het voorspelde weer voor vandaag was prachtig, dus rond 7 uur fiets ik het huis uit richting de Devel, in de hoop op wat rietsoorten.

Het is behoorlijk mistig als ik Ambacht uit fiets en dat blijft ook wel tot een uurtje of 9 het geval. Langs de Devel zingen de volop gearriveerde blauwborsten en rietzangers de sterren van de hemel. Ook blijken de eerste snor en gele kwikstaart gearriveerd, maar hoor ik helaas geen roerdomp.
Devel
Langs de Oude-Maas en bij het Buitenland van Rhoon zie ik nog enkele kleine plevieren, 2 ijsvogels, een witgatje en er zingen wat roodborsttapuiten. Een belletje van Herman van de Brand brengt mijn geplande rondje in verwarring, er is namelijk een blauwstaart gevonden in de duinen bij Noordwijk! Een goeie soort had ik één dezer dagen wel verwacht, maar een blauwstaart toch echt niet. Herman is ook vrij, en zo zit ik even later bij hem in de auto richting weer een nieuwe voor onze Zuid-Hollandlijst.

In de buurt van Noordwijk begint het opeens weer gruwelijk te misten, en ook in de duinen is dat niet anders. Als we op de plek aankomen en de vogelaars uit de mist zien opdoemen blijkt de vogel helaas net een duintje overgevlogen; uit beeld. Na een ruim kwartier wachten is de vogel toch opeens weer in beeld en kunnen we genieten van dit fraaie zangvogeltje uit Finland.
Plek blauwstaart
Blauwstaart
Met deze fraaie Zuid-Hollandsoort rijker rijden we rond een uur of 12 weer weg bij de zee. Als ik na een tijdje binnen zitten naar buiten wil word ik gebeld door Roland-Jan Buijs om eens in de kolonies van Moerdijk te komen aflezen. Daar had ik wel oren naar en vanaf 4 tot 6 uur lezen we een berg tibia's in de kolonies van Moerdijk waar al de geringde kleine mantels uit Ambacht en Zwijndrecht vandaan komen. Leuk om de meeuwen zo in kolonie eens te zien!
Kleine mantelmeeuw N-RY
Kleine mantelmeeuw R-SB
Na het eten is het nog steeds erg mooi weer, dus een ik fiets nog even naar de Sophiapolder. Die ligt er uiteraard weer schitterend bij, en vogels zitten er ook genoeg. Leuk genoeg staan bij de inlaat een tweetal zwartkopmeeuwen, die zien we zelden aan de grond in de polder! Verder lopen er nog steeds zo'n 750 grutto's, een bonte strandloper en ook de eerste twee groenpootruiters weer. Vanaf de dijk van de polder zie ik ook nog hoe een tweetal varende opzichters genieten van de rijkelijk gevulde polder. 

Al met al dus weer eens een behoorlijk gevulde dag, met veel leuke soorten weer met als topper nog wel die blauwstaart natuurlijk! 

zaterdag 4 april 2015

Wachten op de 'echt' lente

Nog steeds is het erg rustig in het land, en ook op IJsselmonde is er nog bijzonder weinig te beleven. Vanochtend blijft het volgens de buienradar dan ook nog eens licht regenen, dus nog geen tijd om op de fiets te stappen. In de auto zit je natuurlijk wel droog, dus met Laurens van der Padt rijd ik maar een rondje over IJsselmonde.

Rotterdam-Zuid levert naast een leuke geringde Noorse kleine mantelmeeuw en een fraaie 3kj geelpootmeeuw niks op, waarna we door de Albrandswaard terug richting Ambacht rijden. In de polders is het ook erg rustig, maar boven de Gaatkensplas scoren we nog een oeverzwaluw als jaarsoort. Een rondje door het nieuwe Buitenland van Heerjansdam levert nog wat kleine plevieren en waterpiepers op, maar dit kan in de nabije toekomst wellicht nog wel betere soorten opleveren!

3kj geelpootmeeuw
Rond een uur of elf is het weer droog en besluiten we de Crezéepolder maar weer aan te doen. De werkzaamheden liggen in het weekend stil, dus niks weerhoudt ons om de hele polder door te stampen. Dat levert een aantal paartje kleine plevieren en een tiental tureluurs op, maar dat zijn ook de enige vogelsoorten die ons herinneren aan het feit dat het april is. Verder is het maar guur weer en zitten er wat rietgorzen, kneuen, gras- en waterpiepers, veldleeuweriken, watersnippen en een laat bokje.

De volgende bestemming is zoals gewoonlijk de Sophiapolder. Op het eiland is het echter ook erg rustig. Op het eiland zien we nog een kleine 70 grutto's, 25 kluten, een geelpootmeeuw en de eerste lepelaar weer. Erg rustig dus nog steeds op het eiland.
Kluten
Vanavond 'moeten' we weer naar de Sophiapolder, maar nu voor een slaapplaatstelling. Die telling levert uiteindelijk ruim 200 grote meeuwen op, waaronder een zevental pontische meeuwen. Een waarschijnlijk bekende Wit-Russische pontische meeuw kunnen we helaas niet aflezen, en verder staan er ook geen spannende vogels tussen de meeuwen.

Al met al dus weer een erg rustig dagje, het is wachten totdat de wind gaat draaien en er wat meer binnen gaat komen vanuit het zuiden!