zondag 25 februari 2024

Een onverwachte dwergarend over de tuin!

Vorig jaar heb ik nog een aantal soorten gedipt of gemist wegens afwezigheid (groene bijeneter, groene fitis), dus mijn laatste nieuwe soort betreft de door mij zelfgevonden Siberische waterpieper. Gisteren kwam daar echter plotseling verandering in toen er een heuse dwergarend over de tuin vloog! 

Kort voor de middag kwamen we thuis en sloeg ik aan op het alarm van de kleine mantelmeeuwen. Deze zitten sinds kort weer op de flats en wanneer ze beginnen te alarmeren is dat meestal teken op een rover. Zo ook nu, want al snel zag ik een roofvogel cirkelen die langzaam deze kant op kwam. Met de kijker komt hij gelijk al wat afwijkend over, kantelt wat met de staart, maar lijkt recht op huis aan te komen. Snel grits ik de camera uit de kast, waarna ik 'm gelukkig herkenbaar kan vastleggen als hij recht over de tuin komt.

Dwergarend

Mede door de kantelende staart neig ik gelijk naar zwarte wouw, ook qua structuur lijkt de vogel daar sterk op. De foto's bekijk ik nog even, maar ook omdat ik geen koplampen zie (had verwacht dat je die bij dwergarend zou zien aan de onderzijde), schrijf ik dwergarend min of meer af. Omdat ik op zondag altijd de telefoon uitlaat en het niet de moeite waard vindt om een zwarte wouw te melden, laat ik het daarbij en ben enigszins verbaasd door het vroege tijdstip voor een zwarte wouw (maar dwergarend zou natuurlijk ook nogal raar zijn in deze tijd). 

Dwergarend

Toen ik vanochtend mijn telefoon opende en een melding zag van een dwergarend in de Brabantse Biesbosch, voelde ik aan m'n water eigenlijk wel gelijk hoelaat het was. Dus toch! Snel check ik de foto's en ik zie inderdaad dezelfde mankementen aan het verenkleed: een hoekje uit  de staart en een gaatje in de vleugel. Er vloog gisteren dus gewoon een dwergarend over de tuin! Een nogal onverwachte nieuwe soort zo in februari en na de Siberische waterpieper de tweede lifer op rij waar ik zelf tegenaan loop... 

Dwergarend

Geen opmerkingen:

Een reactie posten