zaterdag 4 maart 2017

Kraanvogels op reis over IJsselmonde!

De afgelopen week voltrok zich een opvallend fenomeen, namelijk trekken kraanvogels over het westen van Nederland, en dat met een zuidwestenwind. Trekkende kraanvogels zijn in het voorjaar in Nederland niet bijzonder, als ze onderweg naar Scandinavië zijn, maar over het westen doen ze dat meestal alleen maar met een oostenwind. Daar was de afgelopen week echter geen sprake van. In het westen was ik echter niet, maar ook over Rhenen kon ik een mooie groep kraanvogels zien overvliegen, die ik oppikte toen ze luid roepend over m'n kamer vlogen, een fantastisch geluid!

Op IJsselmonde kraanvogels zien is natuurlijk altijd de uitdaging en het is de afgelopen jaren wel af en toe gelukt. Gisterenavond kwam opeens weer een flinke golf kraanvogels het land binnen, dus ook voor vandaag zijn de verwachting hoog gespannen. Zeker voor een groep die om 15:30 België invloog en uiteindelijk zo'n 3 uur later nabij Maasdam, in de Hoekse Waard, is gaan slapen.
De route van de groep kraanvogels op 3-3-2017
De 41 exemplaren zouden dus als ze vanochtend ontwaken wel over IJsselmonde moeten komen, als ze de noordoostelijke koers in ieder geval vasthouden. Mede daarom staan Laurens van der Padt, Laurens van den Wind en ik rond half 8 in de Crezéepolder voor de eerste voorjaarstelling van het jaar. Niemand van ons had de afgelopen week kraanvogels op het eiland weten te zien, dus vandaag moest het wel gaan gebeuren.

Iets over half 8 krijgen we het appje binnen dat de vogels zojuist al zijn opgevlogen door een schietende jager, dat is vroeg! Gelijk wordt het luchtruim nog intensiever afgezocht en de kunst is dan om in te schatten waar we de vogels kunnen verwachten. Al vrij snel pik ik de V-formatie al op en we kunnen ze een aantal minuten volgen als ze gestaag over Ambacht vliegen en even later de Noord oversteken. Het blijft toch wel een gaaf gezicht, ook al zien we ze op toch wel 2 kilometer afstand passeren. Gaaf en missie al geslaagd!!
Verre groep kraanvogels...
De rest van de ochtend houden we bij 'onze' groep kraanvogels uithangt. In de Alblasserwaard pikken ze de vogels eerst op, waarna ze over Soest richting het Nuldernauw vliegen om vervolgens Zwolle aan te doen en uiteindelijk in Sellingen de Nederlandse grens over te vliegen. Om 11:10 hebben ze dan een slordige 250 kilometer achter de rug, die ze met een gemiddelde snelheid van 60 km/h hebben afgelegd. En dat alles in een kaarsrechte lijn richting noordoost, geweldig om dat zo te zien!
Vervolg van de route op 4-3-2017 in Nederland
Verdere is het deze ochtend qua trek armoe troef en het zijn de vogels ter plaatse die de telling wat opleuken. Meer dan de eerste lepelaar, wat witte kwikstaarten, spreeuwen, ganzen en smienten vliegen er namelijk niet over, maar de Crezéepolder blijkt wel een magneet op vogels. Zo komen er enkele groepjes grutto's naar beneden die na even gefoerageerd te hebben in de polder weer doortrekken, leuk om die aantrekkingskracht te zien! Verder lopen in de polder nog wat waterpiepers, tureluurs, witgatjes, tweee bontbekplevieren en ook mijn vroegste kleine plevier ooit. Mooi op tijd! De vele smienten, wintertalingen en wat slobeenden en pijlstaarten zijn leuk speelgoed van een havik en slechtvalk die nog even komen buurten. Een bruine kiekendief heeft niet veel zin in dat drukke gedoe en vliegt enkel twee keer over.
Wintertalingen
We houden het uiteindelijk tot half 12 uit, wat als bonus toch nog twee overvliegende goudplevieren oplevert. Een aangename verrassing van een soort die altijd verdraaid lastig op het eiland is! Daarna is het echter wel tijd om richting de Sophiapolder te gaan, aangezien het pontje weer aan het varen is vanaf 12u. Het is dan bij het pontje al een drukte van belang, waar de Amerikaanse wintertaling die woensdag werd gefotografeerd waarschijnlijk de oorzaak van is. Dat is het belangrijkste doel van vanmiddag, om dat beest terug te zien vinden. 

Bij aankomst is het nog hoog water en wintertalingen zijn nog niet te bekennen, dan dus maar de meeuwen checken. Dat blijkt geen slecht idee want een adulte geelpoot- en pontische meeuw blijken present. Die zien we vrijwel nooit op het eiland, laat staan allebei tegelijkertijd, laat staan beiden in één beeld!
Adult pontische meeuw met Poolse kokmeeuw Y-T48N
Adult pontische meeuw
Adult geelpootmeeuw
Pontiche (links) en geelpootmeeuw
In de groep meeuwen zie ik verder nog twee Deense en een Poolse kokmeeuw en enkele teruggekeerde Nederlandse kleine mantelmeeuwen die zich hier elke zomer laat zien. Altijd leuk die oude bekenden.

Als het water verder is gezakt komen de wintertalingen uit de begroeiing tevoorschijn, maar hoe we ook zoeken, de Amerikaan krijgen we er niet uitgeplukt en hij lijkt ook gewoon niet aanwezig te zijn. Meer dan een wintertaling met een opvallend wit vlekje zien we niet, want een verticaal streepje is daar echt niet van de fantaseren.
Wintertalingen
We vermaken ons echter nog wel prima met de nodige witte kwikstaarten (nog geen rouwkwikstaart), grutto's (waaronder een geringde Franse vogel), wat tureluurs, zwartkopmeeuwen en een jagende havik en slechtvalk. Komende tijd zullen we de wintertalingen maar gewoon goed in de gaten houden en natuurlijk ook de rest in de polder. Want een spannende plek blijft het zeker.
Witte kwikstaarten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten